Vés al contingut
peritatge

Mantenir-se actualitzat sobre les novetats legislatives - Qüestió que s'aborda al postgrau en Peritatge Social

En el marc del mòdul d'especialització forense de l'àmbit penal del postgrau en peritatge social, s'aborda una qüestió crucial: el reconeixement del dany social com a concepte indemnitzable en víctimes de delictes, amb especial atenció a les víctimes de delictes sexuals i violències masclistes.

Una de les claus d'aquesta sessió és mantenir-se actualitzat sobre les novetats legislatives, especialment en matèria de reconeixement i compensació del dany social. Això implica no només estar al corrent dels canvis legals, sinó també comprendre la importància d'aquest reconeixement en la mitigació de l'impacte del delicte en les xarxes socials de les víctimes.

L'impacte d'un delicte no es limita únicament a les conseqüències físiques o emocionals de la víctima, sinó que també afecta la seva integració i recolzament social. És per això que el reconeixement del dany social és fonamental, ja que té implicacions directes en la salut, el benestar i les oportunitats de l'individu.

A través d'exemples pràctics i casos reals, els participants en aquestes sessions aprenen a identificar els indicadors del dany social i a desenvolupar un diagnòstic precís de les vulnerabilitats de les víctimes. Aquest enfocament proporciona una visió holística de les conseqüències delictives i ajuda a humanitzar el sistema judicial, posant en valor els aspectes de les vides de les persones que sovint s'ignoren.

En resum, les docents Estefania Molina i Vanessa Jawo van concloure que el reconeixement del dany social no només és un avanç en matèria de resarciment i mitigació de l'impacte delictiu, sinó també un pas cap a la humanització del sistema judicial i el reconeixement de la complexitat de les vides de les víctimes. A través d'aquesta formació en peritatge social, els professionals estan millor preparats per afrontar els reptes i les necessitats de les víctimes en l'àmbit judicial i social.