Vés al contingut
Fake news

Fake News i Periodisme de Dades: Sessió del postgrau en comunicació científica

En l'era digital, el flux constant de missatges que inunda els nostres telèfons mòbils no és només una font d'informació, sinó també un camp de batalla on les falsedats, els rumors i les manipulacions competeixen per la nostra atenció. Si bé aquest fenomen no és nou, la seva magnitud i velocitat s'ha disparat amb la proliferació d'internet, les xarxes socials i les plataformes de missatgeria instantània. Enfrontats a aquesta tempesta d'informació, és vital comprendre tant les seves causes com les estratègies per navegar-hi amb èxit.

 

La sessió "Fake News i Periodisme de Dades" ens va servir per fer una exploració d'aquest fenomen. Comencem reconeixent que, si bé internet pot ser el problema, també és part de la solució. És un espai on la desinformació prospera, però també on sorgeixen eines i tècniques per discernir la veritat de la mentida.

 

Durant la sessió, vam abordar diverses estratègies per avaluar la fiabilitat de les fonts d'informació en línia. Vam explorar la tècnica de la lectura lateral, una eina poderosa per analitzar la credibilitat d'una pàgina web des de múltiples perspectives. A més, vam aprendre a realitzar cerques inverses d'imatges per desxifrar l'origen i l'autenticitat de fotografies i vídeos virals.

 

Vam aprofundir en l'art de rastrejar l'origen d'un tweet o una publicació en xarxes socials, utilitzant tècniques de verificació i contextualització per entendre millor el seu contingut. A més, d’estratègies per accedir a pàgines web eliminades, restablir la seva informació i avaluar la seva autenticitat.

 

Una sessió amb una mirada crítica sobre el fenomen de les “fake news” dirigida per la Per Susana Pérez Soler, Periodista y doctora en Comunicació Digital. Al final de la classe, els estudiants del postgrau en comunicació científica van obtenir les eines i coneixements necessaris per afrontar aquest desafiament de manera eficaç. Per què sabem que la informació és un recurs potent, i dominar les habilitats del periodisme de dades ens capacita per fer-ne un ús informat i responsable en l'era digital.