
Curs
en Economia social i solidària per a l'enfortiment territorial
Keyfacts
Modalitat / Lloc
Inici
Preu
Idioma
Edició
Finalització
Crèdits
Horari
Coorganitza



Què aprendràs?
Aquest curs té la particularitat de tenir com a eix transversal i com a continguts la perspectiva territorial i la ruralitat. I de posar en valor les iniciatives d’ESS que sorgeixen en àmbits no metropolitans i rurals. L’objectiu del curs és comprendre com aquestes iniciatives es desenvolupen, com responen a necessitats específiques d’entorns rurals o no metropolitans i quines potencialitats tenen en aquests entorns. Volem tenir una doble mirada molt focalitzada en aquest entorn local i molt connectada amb el context global de transició ecosocial en què ens trobem. I com l’ESS afronta aquests grans reptes.
Ens proposem els següents objectius:
- Analitzar l’estructura socioeconòmica dels àmbits rurals i no metropolitans de Catalunya, i de quina manera l’ESS dona resposta a les seves necessitats i reptes específics.
- Conèixer i aprofundir en ESS, comprendre els seus eixos vertebradors i els seus reptes, a través de l’estudi de casos i experiències del moviment cooperatiu i de l’ESS.
- Promoure l’emprenedoria cooperativa i en economia social.
- Generar un espai de formació i pensament de l’economia social i solidària amb mirada territorial.
Equip docent
Direcció

Carla Escarrà
Antropòloga de formació, cooperativista a la Cooperativa Mas La Sala. Intercooperant am El Refugi, han impulsat La Traça Cultural, un projecte d’enxarxament cultural al Pirineu català.
Ignasi Aldomà Buixadé.Doble doctorat en Geografia i Ordenació del Territori per la Universitat Paul Valéry, Montpeller i en Geografia per Universitat de Barcelona. És professor al Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida des de 1995. Ha dedicat la seva recerca a l'estudi del patrimoni i desenvolupament rural, del planejament i ordenació del territori i gestió de l'aigua i el regadiu. Ha publicat Patrimonis rurals. Reconeixement i perspectives, Fundació del Món Rural (2017) L'ignot oest. Una geografia viscuda.
Anna Arisa Argemí.Diplomada en treball social i llicenciada en ciències del treball, és cooperativista a Sambucus, una empresa osonenca d'inserció laboral a través del sector agroalimentari. Des del 2000 també és docent en cooperativisme a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya ia l'Aposta SCCL.
Carla Escarrà Pérez.És antropòloga de formació, cooperativista a la Cooperativa Mas La Sala, encarregant-se de la línia de cultura del projecte, que es posa de manifest a través de La Lluerna, la llibreria de Ripoll. Intercooperant amb El Refugi, han impulsat La Traça Cultural, un projecte d'enredament cultural al Pirineu català. Després de fer el postgrau d'Economia social i solidària a la UAB, va coordinar la publicació Economia Solidària i Ruralitats, coeditada per Pol·len ediciones i La XES.
Anna Boix Lladó.És facilitadora de grups i formadora. Sòcia treballadora de la cooperativa Fil a l'agulla, des d'on acompanya organitzacions, equips i comunitats a alinear-se amb els seus somnis, en diàleg amb l'entorn i cuidant les persones i les relacions que conformen el grup. Llicenciada en Biologia, postgraduada en Cultura de Pau i en Atenció Psicosocial en contextos de violència política i catàstrofes, la seva vocació es va anar forjant en paral·lel, al cau, on la vida en grup, el servei i l'amor a la natura eren i són valors primordials.
Josep M Busqueta Franco.És pastisser i economista. Ha estat vinculat al col·lectiu Seminari d'Economia Crítica Taifa. És autor de L’hora dels voltors. La crisi explicada a una ciutadania estafada (2013) i Sobiranies. Una proposta contra el capitalisme (2017).
Alba Rojas Pérez.És impulsora de MengemBages dins de Frescoop SCCL on és sòcia de treball i des de Frescoop entoma la coordinació tècnica de l'Ateneu cooperatiu de la Catalunya central i participa de nombrosos projectes cooperatius a Manresa i la Catalunya central, molts d'ells vinculats a la sobirania alimentària: el Consell Rector de Supercoop Manresa SCCL, l’Obradora de la Catalunya Central SCCL i recentment incorporada a la gerència estratègica de Gedi SCCL.
Gerard Nogués Balsells.És llicenciat en ciències polítiques i de l'administració, ha desenvolupat la seva carrera professional com a tècnic de projectes a ajuntaments com el de Valls o el de Cambrils i en fundacions com la Fundació Pere Tarrés i l'Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica. Com a especialista en dinamització comunitària, ha gestionat projectes en xarxa en l'àmbit de l'educació, la immigració, els joves i els productors de proximitat. La seva experiència professional i associativa l'ha portat a integrar-se a l'equip tècnic de l'Ateneu Cooperatiu del Camp
Miguel G. Gómez.Treballa com a tècnic de projectes per a la cooperativa L'Arada Creativitat Social, actualment fent tasques de dinamització comunitària al programa Comunalitat Urbana de Manresa i de recull de la memòria popular de Sant Mateu de Bages. Com a historiador, ha estudiat la història social de la comarca del Bages als segles XIX i XX i s'ha centrat en el moviment obrer i sindical, i també l'anarquisme. És autor del llibre 'Teixint la història en roig i negre. Història de l'anarquisme a l'Alt Llobregat i Cardener', de 'Temps de discòrdia: Segona República, Guerra Civil i Postguerra a Artés (1930-1945)' i de 'La CNT y la Nueva Economía. Del colectivismo a la planificación de la economía confederal (1936-1939)
Ivan Miró i Acedo.Sociòleg i fundador de La Ciutat Invisible. Va iniciar la seva militància en les lluites autònomes i anticapitalistes de la dècada de 1990, als centres socials okupats del barri de Sants i al moviment assembleari de la UAB. Més tard, es va implicar en diferents onades de mobilitzacions socials, en la creació d’organitzacions comunitàries i en el cooperativisme autogestionari, essent actualment membre del consell rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i de l’Impuls Cooperatiu de Sants. Coordinador del ‘Postgrau d’ESS – Estudis Cooperatius’ (XES-UPF).
Ariadna Tremoleda Panyella.És Fundadora de la comunitat intencional i sòcia treballadora de la Cooperativa Mas Les Vinyes, assessora en permacultura, tècnica al cercle agroalimentari de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, al grup motor de la Càtedra del Món Rural de la UVIC-UCC i a la cooperativa de segon grau Miceli Social. Nascuda a Barcelona ciutat, ha estat militant en el moviment pel dret a l’habitatge i a diverses assemblees de barri a Barcelona i a Sabadell fins que l’any 2007 es traslladà al Montseny i començà formacions en agricultura biodinàmica i permacultura.
Casos d'èxit

Procés d'accés
Accedeix al formulari de matrícula online de la pàgina de la formació a la que et vols matricular.
- Has d'utilitzar el teu usuari i contrasenya d'entrada al campus virtual de la UVic-UCC.
- Si és la primera vegada que et matricules a la Universitat, caldrà que et registris prèviament (hauràs d'utilitzar l'opció "No tinc usuari")
- Si ja has estat alumne de la Universitat i no recordes el teu nom d'usuari i contrasenya, per recuperar-la pots utilitzar l'opció "Has oblidat la teva Contrasenya?". Si no recordes quin és el correu personal que vas facilitar quan et vas registrar per primera vegada, posa't en contacte amb nosaltres al 938 815 513 de dilluns a divendres de 09.00 a 14.00 h i de 16.00 a 18.00 h.
- Omple les dades del formulari de matrícula.
- Si escau, adjunta la documentació requerida per tramitar la teva matrícula.
- Selecciona la forma de pagament per abonar la taxa de matrícula. Podràs escollir formalitzar la matrícula abonant l'import en un únic pagament, o seleccionar un dels pagaments fraccionats i pagar al teu ritme. Pots consultar quines quotes s’adapten més al teu ritme al simulador que apareix a la pàgina de cada programa. L’import màxim fraccionable amb SeQura són 8.000 €.
- Pagament a títol personal amb targeta de crèdit (TPV-terminal punt de venda).
- Pagament per part de l’empresa. Si una empresa o institució es fa càrrec de la teva matrícula i necessites una factura a nom de l’empresa t’hauràs de posar en contacte amb la Secretaria de Formació Contínua (Tel. 93 881 55 16 / 93 886 12 22).
Bonificacions i ajuts
Aquesta formació està subvencionada en un 90% i no està subjecte a altres bonificacions.